Alimentatie sanatoasa

Subtitle

Blog

Periartrita

Posted by blog2 on November 12, 2015 at 9:40 AM

Periartrita este o afectiune inflamatorie a insertiilor tendoanelor pe oase, in vecinatatea unor articulatii. Boala apare ca urmare a modificarilor degenerativ - distrofice in tesuturi, asociate cu inflamatia; microtraumele, efortul inadecvat, hipotermia au de asemenea un rol important in declansarea bolii. De obicei sunt afectate tendoanele scurte si late care sunt supuse unor eforturi si suporta intinderi considerabile. Exista periatrita scapulohumerala, periatrita cotului, periatrita radiocarpiana si periartrita genunchiului. Cea mai raspandita este periatrita articulatiei umarului. Frecventa bolii se explica prin structura si functiile tesutului periarticular si prin proprietatile tendoanelor in locurile de insertie pe oase. iIn plus, articulatiile umerilor se afla in stare permanenta de „functionare”, ceea ce duce la o „uzare” prematura. Durerea este localizata de obicei in partea superioara a bratului, in locul insertiei tendoanelor muschilor rotatori scurti pe tuberculul mare al humerusului. Durerile se intensifica la abductia si ridicarea bratului, precum si noaptea, mai ales daca bolnavul doarme pe partea afectata. Prin palpare se pun in evidenta punctele dureroase, situate chiar in locurile insertiilor tendoanelor pe fata antero-laterala a bratului si de-a lungul santului bicipital. La apasarea pe regiunea bursei subacromiale este posibila o crepitatie specifica.

Periatrita cotului

Periatrita cotului este cel mai des sunt afectate tendoanele muschilor extensori ai carpului si degetelor. Afectiunea poate fi insotita de inflamarea aseptica a tesuturilor tendoanelor (ten- doperiostita).

Periatrita radiocarpiana

Periatrita radiocarpiana este o afectiune destul de raspandita. Durerea este localizata in regiunea procesului stiloidian al radiusului. Specialistii afirma ca modificarile degenerative ale tendoanelor muschiului supinator respectiv in locul insertiei acestuia pe procesul stiloidian reprezinta cauza principala a afectiunii. Durerea se intensifica la supinatie. La exterior se observa tumefierea regiunii articulatiei radiocaipiene.

Periatrita genunchiului

Procesul patologic este localizat pe suprafata mediala a articulatiei genunchiului, pe locul insertiei muschilor semitendinos si semimembranos si ligamentului colateral tibial al articulatiei ¡genunchiului. Cauzele sunt aceleasi cu ale periatritei umarului. Bolnavul are dureri pe fata interna a articulatiei genunchiuului, declansate de flexiune, dar durerile pot aparea si in timpul noptii. Prin palpare se pot evidentia punctele dureroase in partea laterala a fosei poplitee si din regiunea inferioara a coapsei. Apasarea pe locul insertiei muschilor declanseaza o durere acuta; flexiunea, extensia si rotatia in afara a gambei sunt foarte dureroase.

Periatrita piciorului

Periatrita piciorului se caracterizeaza prin dureri in regiunea calcaiului. La examenul medical se observa o umflatura rotunda, dureroasa. Tendonul lui Ahilc este dureros la apasare.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments